Rauhalliset mielenosoitukset ja festivaalien näköinen toiminta on saanut nyt tummia sävyjä. Jopa ilma enteili ikäviä uutisia. Aurinko ei juuri ole paistanut, ja vaikka onkin mereltä tuulee hyvinkin kovaa, ja nostattaa ilmaan pölyä ja hiekkaa. Tuon hiekkapölyn takia aurinkokaan ei paista niin kirkkaasti. Nyt Pearl roundaboutia on kutsuttu sotatantereeksi, ja tilanne Sitrassa ja Riffassa on mennyt hurjaksi. Siellä autoja hakattiin kepeillä ja mailoilla, ja ihmisiä revittiin autoista ulos. Suurlähetystöt jakoivat ohjeita pysytellä sisätiloissa, ja tänään tiistaina tuli kehotus miettiä maasta lähtöä. Muutama perhe lähtikin tai ovat lähdössä pois maasta. Tilanne Juffairissa on ainakin toistaiseksi ollut normaali, tai no, normaalia hiljaisempi. Tiet ovat tyhjiä ja päiväsaikaan kaupassa ihmiset hamstrasivat ruokaa ja juomaa.

Uudessa asunnossa ensimmäiset yöt ihastelin näkymää joka avautui ikkunoista, ja yöllä ennen nukkumaan menoa katselin kaupungin valoja. Nyt pilvenpiirtäjät ovat pimeinä ja kaupunki ei enää loista samalla tavalla. Helikoptereiden äänet kuuluvat yötä päivää, kun ne kiertävät Manaman, ja varmaankin koko Bahrainin saaren yllä. Liikenne on rauhallista ja vain muutamia autoja näkyi pimeän tulon jälkeen liikkuvan teillä. Ostoskeskukset ovat suljettuja, samoin elokuvateatterit. Juffairissa baarit ja pubit ovat auki, mutta ne ovat puoliksi tyhjiä. Harvaa kiinnostaa juhlia, kun tilanne maassa on surkea. Karnevaalitunnelma on muuttunut väkivaltaisuuksiksi ympäri saarta. Lähimaat ovat antaneet sotilaallista tukea Bahrainille "rauhoittaakseen" mielenosoituksia. Toisin sanoen, lopettaakseen ne. Se mitä tulevaisuudessa tapahtuu, on suuri kysymysmerkki. Joka tapauksessa Bahrain ei ole enää entisensä. Talous on heikentynyt, kun yritykset, sijoittajat, projektit ovat yksi toisensa jälkeen siirtyneet muualle, vakaampiin maihin. Turistit ovat siirtyneet muualle ja hotellit ovat tyhjiä. Tämän kaiken palauttaminen entiselleen tarvitsee aikaa, vaivannäköä ja rahaa. Se on vuosien työ. Mikäli mellakat ja mielenosoitukset loppuvat, shiiojen joukossa kytee silti, ja on vain ajan kysymys, milloin tapahtuu taas jotain. Mikäli shiiat saavat vallankumouksensa ja kuningasperhe vetäytyy pois vallasta, Bahrain ei ole enää maa jossa haluan asua.

Se mikä ajaa ihmiset toimimaan näin on surullista. Oppositio väittää, että tämä ei ole uskonnollinen asia, mutta se on. Ääripäät haluavat Bahrainiinkin sharialain. Irania ihannoidaan, sillä valitettavasti ihmiset eivät tajua, kuinka hyvin täällä asiat ovat. Omat sympatiani ovat siirtyneet kuningashuoneen ja hallituksen puolelle. Aluksi ymmärsin molempia osapuolia, enkä halunnut ottaa asiaan varsinaisesti kantaa, sillä se ei ollut minun asiani. Mediassa mielenosoittajista on tehty uhreja, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen kuin annetaan ymmärtää. Jatkuvat liikenneruuhkat, torvien tööttäily ja "marssiminen" eli autoilla letkassa ajaminen ei voi jatkua loputtomiin. Mikäli mielenosoittajilla ei ole halua astua neuvottelupöytään, on tilanne umpikujassa. Tänään kuulimme, että osa opposition kannattajista olivat vetäytyneet pois mellakoista, sillä tämä ei ollut enää sitä mitä he halusivat. Toivottavasti loputkin nielisivät ylpeytensä ja vetäytyisivät pois. Tilanne on kärjistynyt jo tarpeeksi, aiheuttaen monelle huolta ja surua.

Vaikka olen asunut Bahrainissa vasta vajaan kuukauden olen sisäistänyt tämän kodikseni. Minullahan oli aikaa vuosi se asia sisäistää, ja ne kerrat kun täällä kävin helpottivat sisäistämään sitä ajatusta. Mikäli saan passini takaisin (ja toivon mukaan sen myös saan oleskeluvan kanssa), tulemme Suomeen viettämään talvilomaa. Se mitä pakkaa mukaan on vaikeaa, sillä pahimmassa tapauksessa, emme palaa enää tänne takaisin, meidän kotiin.

http://www.youtube.com/watch?v=6Ejga4kJUts

 

Iha Oikee Rinsessa